HTML

Politonic

Különvélemények közéletről, politikáról és hasonlókról.

Friss topikok

  • Kuku: @kovi1970: Eddig a saját facebook oldalamon kívül egyetlen oldalra sem linkeltem. Szerintem a fel... (2012.04.03. 21:35) Az igazság mindig győz!
  • Várúr: @Robinzon Kurzor: Jóember. Kilenc (9) ország utalja parlament elé az ügyet. Ezek szerint kilencen... (2011.12.13. 12:17) Csillagok háborúja
  • Real World: @Kuku: Nekünk (plebs) nincs meg az eszközünk arra, hogy a kormányt rászorítsuk arra, hogy a befize... (2011.11.28. 09:00) Becsengettek

Linkblog

Csillagok háborúja

2011.12.11. 19:54 Kuku

Most tényleg azt veri mindenki a miniszterelnök fejéhez, hogy nem hagyta csípőből elvinni a magyar költségvetés feletti rendelkezés jogát egy 1400 kilométerre lévő, ismeretlen összetételű, szándékú, és általunk fel nem hatalmazott testületnek? Számomra ez hihetetlen. Nem épp azért rugóznak az emberek az 53 százalékkal megszerzett kétharmad ellen, mert nincs meg a kellő kontroll? Így még annyi sem lesz, mint most. Nem indul ez szépen, rossz vége is lesz. Itt bizony birodalmi reflexek törtek fel, és sokan fognak megdöbbenni a végeredményen. Könnyű rutinból nacionalistázni Orbánt, de szerintem most ráérzett hogy nagyon nagy baj van, és éppen azt tette ami a dolga. Más kérdés, hogy mi ennek az ára, és ki tud e tartani, mert már pénteken ránk indultak a birodalmi lépegetők. Az persze pikáns, hogy ebben a ütközetben OV a köztársasági. Csütörtök éjjeltől neki is 1/3 érzése lehet.

8 komment

Címkék: eu merkel viktor sárközy orban

A bejegyzés trackback címe:

https://politonic.blog.hu/api/trackback/id/tr533456264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.12.12. 17:13:32

nem az a baj Gábor, hogy azt az álláspontot képviseli most, hogy oké, de meg kell kérdezni a parlamentet.

Az a baj, hogy ott kint fogalma sem volt, hogy mit is képvisel, úgy ment ki, hogy igen, aztán hirtelen nem, aztán talán, aztán feltételes igen. Magyarul nem nagyon volt képben. Ezt eladni fasza ellenállásként, hát... Ez ugyanaz a sztori, amikor az IMF képviselői megunták a velük való packázást és összecsomagoltak, akkor a zavarodott kormány egy nap múlva kitalálta, hogy valójában ők küldték haza őket, és valójában mi szabadságharcot folytatunk.

És nem az a baj, hogy most megkérdezi a Parlamentet, hanem hogy az elmúlt másfél évben olyan szinten alázta meg a parlamentarizmust, a házszabályt, és tette agyatlan papírgyárrá a helyet, hogy most kibaszott képmutató dolog felemlegetnie, hogy milyen fontos hely.

Meg aztán a borzalmas birodalmi szigor abból áll, hogy EU szinten is leírják azt, amit a 2/3 már most Alkotmányba és sarkalatos törvénybe öntött... ha ez ellen tiltakozik, akkor nem is akarja betartani.

Valójában egyetlen dolog miatt nem akarja az dolgot, az adóverseny betiltása miatt, ami szerinte a versenyképességünk alapja, szerintem meg a szolgaságban és az örök perifériális helyzetbe vezetőé.

Várúr 2011.12.12. 17:57:13

@Lastres:
Ezt a "nem, talán, igen" hülyeséget a média találta ki. Remélem, téged nem a média talált ki. Úgyhogy saját álláspontot képviselj, ha egy mód van rá. Meg aztán, ha ilyen jólértesült vagy, ne csusszanj el egy piruettel afölött, hogy ami bekerült a magyar alkotmányba - az adósságplafon - azt akarja az EU most. Tavasszal hazai ballibáink akkora hangerővel gágogtak ellene, mintha a nádasból lövöldöznének rájuk. Végül: Orbán n e m az adósságplafont akarja ismét megszavaztatni a parlamenttel, hanem egy annál sokkal bonyolultabb dolgot: azt, hogy adópolitikáról, a nyögdíjakról, a minimálbérekről és csomó más ügyről ne a magyar parlament és a kormány döntsön, hanem egy arctalan brüsszeli testület. Ezért kerül nyolc másik országban is parlament elé az ügy.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.12.12. 18:20:14

Nem, nem a média találta ki. Orbán ki akart maradni, de "meggyőzték", hogy számára nem létezik ilyen lehetőség.

Nem érdekel, mit mondtak a "hazai ballibák". Az adósságplafon önmagában helyes dolog. Ami viszont az Alaptörvénybe bekerült, egyrészt 10%-kal alacsonyabb volt, mint az EU-s plafon, másrészt betarthatatlan recessziós időkben, mint az be is bizonyosodott azóta, és fel is függesztették. Plusz az egészet arra használták, hogy az Alkotmánybíróságot véglesen kiheréljék. Summa: jó cél, szokásos elkúrás, s folyamatos vinnyogás és uszítás a kritikák miatt (mint te is teszed, ballibázol érvelés helyett), amíg be nem bizonyosodik, hogy bizony a kritikáknak volt igazuk...

Az EU-s költségvetési ellenőrzés tényleg nagyon szigorúnak tűnik, de egyetlen alapelvet követ: ne lehessen eszetlenül költekezni és hiányt meg adósságot generálni. Ez elvileg ugyanaz a kiindulópont, mint a jelenlegi magyar kormányé. S ami ugyanezt 2/3-os betonba akarja önteni. Orbán az adóverseny miatt tiltakozik, mert azt hiszi, az tesz minket versenyképessé, szerintem a helyzet pontosan az ellenkezője.

Ráadásul a kötöttségek mellet kapnánk egy mindennél erősebb védőhálót a spekuláció ellen, ezt sem szabad elfelejteni.

Mindezzel együtt tényleg korlátoz a dolog, ezért jogos a parlamenttel való megtárgyalás. Valójában még egy új népszavazást is megérne. Csak azt is látni kell, hogy ha kimaradunk, az nem a függetlenség és jólét időszaka lenne, hanem akkor a "pénzpiacok" kényszerítenének minket ugyanarra. Szóval jelenleg úgy néz ki, hogy IMF vagy EU...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.12. 18:27:11

@Várúr: Azt, hogy "a "nem, talán, igen" dolgot a média találta ki", a Fidesz-média találta ki. Remélem, téged nem a Fidesz-média talált ki. :)

Meg aztán, ha ilyen jólértesült vagy, ne csusszanj el egy piruettel afölött, hogy ami bekerült a magyar alkotmányba - az adósságplafon - azt pont NEM akarja az EU. Az EU nem akar olyat beletenni senki alkotmányába, hogy az adósságplafon legyen a GDP 50%-a, mivel ez egy faszság. Ezért gágogtak a hazai ballibák akkora hangerővel ellene tavasszal. Az EU az elsődleges hiányt szeretné korlátozni a kormányközi megállapodásban. Kurva nagy különbség. Fel tudod ezt fogni?

Robinzon Kurzor 2011.12.12. 20:42:11

Én ezt akár készséggel el is hinném, de azt tessék szíves lenni még elmagyarázni, hogy a többi huszonvalahány ország (beleértve az angolok NEM-jét is) vajon hogy a fészkes fenébe tud döntésképes embert küldeni?

Azok nem demokráciák?

Hogy lehet az, hogy azok hagyják "csípőből elvinni a [nemzet_neve] költségvetés feletti rendelkezés jogát egy 1400 kilométerre lévő, ismeretlen összetételű, szándékú, és általunk fel nem hatalmazott testületnek"?

Hogy lehet, hogy azok olyan embert küldenek, aki tud IGEN-t vagy NEM-et mondani, nem csak egy nagyon határozott TALÁN-ra futja tőle?

Kuku 2011.12.12. 21:31:08

@Robinzon Kurzor:
Egy kis ország sosem fog határozott nemet mondani. Ilyenkor elkezd rádőlni a fal. El tudom képzelni milyen nyomasztás kezdődik ilyenkor. Még emberileg is durva lehet, nemhogy politikailag. A szlovákok mit kaptak amikor fel merték tenni a kezüket a görög csomagnál? Éppen ezért nem tetszik az egész. Elvileg van választási lehetőség, gyakorlatilag ezer szálon fenyíthetnek be. Csak tippelek: EU/IMF csomag, EU támogatások, elnézett stiklik, kötvényvásárlás, EP frakció, stb...
Amúgy is az egész egy hisztis előre menekülés. Nincs meg az EU-ban az erő a spirál megállítására.

Várúr 2011.12.13. 12:10:37

@Kettes:
A "nem, talán, igen" a Népszabótól indult ki, ami a legkevésbé se fidesz-média. Az EU adósságplafont akar, sőt annál is többet. Pl. az államháztartási hiány maximumának rögzítését. Az egyes tagállamok éves költségvetésének meghatározását. Az adópolitika egységesítését. Egyelőre ennyit tudunk, a többi szimpla találgatás. Végül alávaló rosszindulat egy kőkeményen végigtárgyalt éjszaka után bármely kormányfő - akár Orbán Viktor - szavaiba belekötni és értelmezgetni. Egyedül a brit miniszterelnök lehetett egyértelműen elutasító. Ő nem tartotta fontosnak, hogy a londoni City bankérdekei védelmében megkérdezze a saját parlamentjét. A britek - de Gaulle óta először, aki nem akarta őket bevenni az EGK-ba - magukra maradtak, mi pedig másik nyolc országgal együtt várakozó állásponton vagyunk. Ennyi.

Várúr 2011.12.13. 12:17:40

@Robinzon Kurzor:
Jóember. Kilenc (9) ország utalja parlament elé az ügyet. Ezek szerint kilencen nem tudnak igent vagy nemet mondani egy olyan megállapodásra, melynek a részletei még nem is ismertek. Téged kellett volna küldeni Orbán helyett, aki döntesz látatlanban is. Bruhaha.
süti beállítások módosítása